Thursday, May 17, 2007

Alex Salmond Ratifica el projecte secessionista i assegura que Escòcia té un "gran futur"


L'independentista Alex Salmond es converteix en primer ministre d'Escòcia
| El líder de l'SNP obté la investidura amb els únics vots dels seus diputats i els dos verds | Ratifica el projecte secessionista i assegura que Escòcia té un "gran futur"
Conxa Rodríguez

El líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, guanyador de les eleccions del 3 de maig, va prendre ahir possessió del càrrec de primer ministre d'Escòcia. Salmond, de 52 anys, encapçalarà un govern minoritari amb el suport dels seus 47 diputats i els dos del Partit Verd. Aquests 49 vots, dels 128 que té el Parlament de Holyrood -més el president (129), que no vota-, són els que ahir van fer possible la investidura del nou primer ministre, el primer independentista en la història d'Escòcia. En contra hi van votar els 46 diputats del Partit Laborista.

Els liberals, amb 16 escons i vots, i els conservadors, amb 16 més, es van abstenir. El Partit Conservador va obtenir 17 escons, però el diputat Alex Fergusson ha estat escollit president de la cambra i ha perdut el seu dret a vot.

L'acte va ser una ocasió mai vista abans a Escòcia. És la primera vegada en els 75 anys d'història de l'SNP que és el partit més votat; un escó el separa del Partit Laborista, la formació hegemònica a Escòcia des de la Segona Guerra Mundial. La família d'Alex Salmond -Moira, la seva esposa, 17 anys més gran que ell; i Robert, el pare d'Alex- van presenciar la cerimònia en una de les poques aparicions públiques dels Salmond. L'SNP ha tingut dificultats per fer una coalició de govern. El Partit Verd ha acceptat un acord general per donar-li suport a canvi de mesures ecologistes en la primera fase del govern. Els liberals eren els socis de coalició més probables, però han descartat pactar amb Salmond perquè no volen el referèndum sobre la independència que promet l'SNP per al 2010. Aquest referèndum era ahir el tema de fons en els discursos parlamentaris. El nou president del govern escocès va dir: "Escòcia està preparada per al canvi i per a la reforma; avui en dia hi ha limitacions a les coses que poden fer els governs, però al govern que jo encapçalaré no li faltarà ambició". Salmond va recordar que el seu objectiu polític "és la independència d'Escòcia", afegint: "Som un país petit, però tenim un gran futur".

Sense cap engany

Ningú a Escòcia podrà sentir-se enganyat pel Partit Nacional Escocès i la seva agenda independentista. Ni tampoc per l'agenda unionista de la resta de partits. L'exprimer ministre laborista Jack McConnell va felicitar el seu successor, però no li augura gaires èxits. "La gran diferència de l'SNP és el suport a la independència i en això no li farem costat, perquè set de cada deu escocesos no volen canvis constitucionals; espero que [Salmond] reflexioni sobre això", va dir McConnell adornant el seu discurs amb una cita del filòsof François Voltaire. McConnell, amb un diputat menys que Salmond, va afegir que si Salmond "demostra seny en les seves decisions, li farem costat; no ens oposarem pel fet d'oposar-nos, però la nostra oposició és nombrosa, té experiència i també volem fer la nostra aportació".

El discurs de McConnell va sonar més a avís que a formalitat. La jornada històrica d'ahir a l'edifici de Holyrood, a Edimburg, enceta un període de forta expectació a la Gran Bretanya. La relació entre el govern autònom independentista i el govern britànic que encapçalarà l'escocès Gordon Brown no té precedents: és terreny desconegut.

Blog Archive