Saturday, January 17, 2015

Muriel Casals i el 27S

DIVENDRES, 16 GENER DE 2015

Muriel Casals: «Hem cedit en la data perquè l’important era que es fes d’acord»

Per què dimecres sí que va ser possible el pacte i no abans?

No ho sé, suposo que els acords entre polítics que tenen un mateix objectiu però recorreguts diferents i organitzacions amb interessos no coincidents necessiten una maduració. I ahir va ser possible. També cal dir que havia arribat el límit de temps d’ensenyar les discrepàncies en públic. Els ciutadans ja ens ho miràvem amb una certa angúnia i també enuig.

En què ha cedit Òmnium en aquestes negociacions?

Hem cedit en una cosa important: la data. Havíem insistit molt en el fet que les eleccions amb caràcter plebiscitari havien de fer-se abans de les eleccions municipals. En això ens havíem posat bastant ferms, però, al final, sempre hem dit que, més que el mecanisme concret de com es faria i quan es faria, l’important és que això es fes d’acord.

Però han cedit per la unitat o han cedit perquè els han convençut?

Una mica les dues coses. Però és bo que hi hagi un acord i tinguem el calendari fixat. Permet organitzar-nos i treballar per la independència.

Però li han donat algun argument que l’hagi convençut?

No hi ha arguments forts per dir que el setembre és millor que ara. Jo crec que el que convenç és veure que hi ha un acord de no-agressió, i una de les coses que ens feia por de les municipals és que fos una confrontació molt dura entre sobiranistes. En aquests moments jo crec que hi ha d’haver confrontació ideològica, però no hi ha d’haver una confrontació que faci posar en dubte que anem junts amb un objectiu.

Hi va haver també una reconciliació personal Mas-Junqueras?

Jo diria que sí, també hi ha el factor humà en la política. Com tot, les feines les fem persones. Semblava que en les últimes setmanes la simpatia entre ells dos s’havia perdut, ahir vam veure que ara hi torna a ser.

Però eren menys a la foto que en l’acord de la data i la pregunta.

Es va escenificar una reconciliació. Eren aquests dos que semblava que necessitaven reconciliar-se, que havien de ser a la fotografia. No s’han perdut les altres forces. És impossible imaginar la independència de Catalunya sense la CUP, i imaginar la construcció d’un nou país sense ICV i EUiA. I és impossible pensar en el futur del país sense UDC, que és al govern amb CDC.

Quin ha de ser el full de ruta compartit pels partits sobiranistes?

Ha de contenir l’acceleració del procés, la construcció de les estructures d’estat, com la Hisenda pròpia i la Seguretat Social. I també cal acció social per part de la Generalitat.

Hauran de vigilar que els partits es dediquin a preparar les estructures d’estat i no les eleccions?

Sí. El nostre és un paper molt emocionant però surrealista. Fem de testimoni i recordem als partits que tenen una prioritat. Perdre un regidor és secundari.

L’ANC i Òmnium van decidir no aixecar-se fins a l’acord?

Sí. Hi havia d’haver un pacte, i Mas i Junqueras estaven predisposats a tenir-lo.

S’haurien sentit a gust anant només a la llista de CDC?

No, no ens hauríem sentit a gust amb una llista de partit. Tampoc d’ERC o de la CUP.

Però van estar a punt de fer-ho?

Vam estar a punt d’acceptar-ho perquè ERC també ho acceptava. Però no era una llista de CDC, era transversal, mentre que la resta haurien sigut clarament de sigles. Ara bé, tot s’anava complicant tant, que si per fer les eleccions abans de les municipals cal fer coses tan estrambòtiques [...] podem esperar uns quants mesos més. Fem-ho bé.

Vilaweb en anglès

VilaWeb és des del 1995 el principal diari electrònic dels Països Catalans. 
- Ací teniu la Portada de VilaWeb, actualitzada les 24 hores del dia amb totes les notícies del país i del món
VilaWeb in English és l'edició global del diari, en llengua anglesa
- Descarregueu-vos les apps per a iOS i Android i seguiu-nos des del vostre mòbil. També ho podeu fer usant el navegador del vostre aparell
- Seguiu-nos a Facebook i Twitter i estigueu-ne al corrent de tot el que fem i publiquem. Una forma ràpida de saber més sobre l'actualitat
- Doneu suport a VilaWeb fent-vos subscriptors voluntaris. Ens ajudareu a creixer i arribar a més lectors encara i també rebreu serveis especials i us relacionareu de forma directa amb la redacció
- A la Botiga de VilaWeb trobareu tot de productes relacionats amb la cultura, la comunicació i el país. També podeu venir-nos a visitar a la botiga física instal·lada a la redacció del diari a Barcelona.
- Totes les notícies de cultura les trobareu a Núvol.com

Thursday, January 15, 2015

El ‘Wall Street Journal' veu les eleccions com un “referèndum per declarar la independència”

"si aconsegueixen una majoria, els independentistes consideren que “podrien declarar unilateralment la independència d'Espanya”   
recorda Al Jazeera.

En el seu article, el també mitjà financer Bloomberg explica que Mas ha aconseguit un “acord amb el seu rival separatista, el líder d'ERC Oriol Junqueras”. Bloomberg diu que el pacte preveu “llistes separades, però un full de ruta comú cap a la secessió, el que suposa, de facto, un referèndum”.

Política

El ‘Wall Street Journal' veu les eleccions com un “referèndum per declarar la independència”

El ‘Financial Times' avisa que els comicis “augmentaran la preocupació sobre l'estabilitat política” a Espanya

L'article del 'Financial Times' sobre les eleccions anticipades a Catalunya Foto: ACN.
1
Les eleccions anticipades del 27 de setembre “estaran estructurades per servir com un referèndum per declarar la independència d'Espanya”, segons elWall Street Journal . El diari nord-americà informa del pacte entre CiU i ERC per celebrar eleccions i el defineix com un “desafiament directe” al govern espanyol. Pel rotatiu britànic Financial Times , el 27-S “augmentarà la preocupació sobre l'estabilitat política a la quarta economia de l'Eurozona”, Espanya, on les forces polítiques tradicionals, diu, han de fer front a uns “reptes sense precedents” per l'ascens de l'independentisme, de Ciutadans i de Podemos. Mitjans com Al Jazeera, Bloomberg o les agències AFP o Reuters també informen dels comicis.
“Els líders catalans esperen que les eleccions del setembre serveixin com gairebé un referèndum sobre la independència, amb cada vot per un partit pro-independència comptat com un vot per a la creació d'un nou estat català”, explica el Financial Times, en la mateixa línia que el 'Wall Street Journal'.
Aquest influent mitjà econòmic diu que “el fracàs per arribar a un acord per una llista única ha estat un cop pel president català”, però remarca que Mas va assenyalar que preferia “per sobre de tot mantenir la unitat del camp pro-independència”. Segons el 'Financial Times', tant el PP com el PSOE “pateixen el risc de ser marginats” a Catalunya pels independentistes, d'una banda, “i per forces unionistes més dures com Ciutadans”, per l'altra.
En clau estatal, el Financial Times també recorda que les enquestes espanyoles situen Podemos al capdavant, i destaca que això “podria fer que la creació d'un govern estable fos més difícil que mai”. El rotatiu recorda que Mas “ha demanat repetidament al govern central que permeti als catalans decidir sobre el seu futur en un referèndum formal” però que Madrid “sempre s'hi ha oposat fermament”.
En el seu article, el també mitjà financer Bloomberg explica que Mas ha aconseguit un “acord amb el seu rival separatista, el líder d'ERC Oriol Junqueras”. Bloomberg diu que el pacte preveu “llistes separades, però un full de ruta comú cap a la secessió, el que suposa, de facto, un referèndum”.
Segons la televisió Al Jazeera, després de les eleccions, i si aconsegueixen una majoria, els independentistes consideren que “podrien declarar unilateralment la independència d'Espanya”. “Les eleccions regionals no estaven previstes a Catalunya, que representa una cinquena part de la riquesa d'Espanya, fins el 2016”, recorda Al Jazeera.
L'agència francesa AFP explica també que les eleccions del setembre “se centraran en la qüestió de la independència de Catalunya” i “si els independentistes guanyen” es caminarà cap a la “secessió d'Espanya”. Per Reuters, la votació “reviu el profundament divisiu tema sobre si Catalunya ha de ser o no independent”. L'agència recorda que fins ara el president espanyol, Mariano Rajoy, ha mantingut una actitud “dura” contra el moviment independentista.
Darrera actualització ( Dijous, 15 de gener del 2015 17:13 )

Blog Archive