L’Atlantic Council, lligat a l’OTAN, adverteix Europa i es posiciona a favor d’una Catalunya independent
El poderós think tank nord-americà, Atlantic Council, una organització estretament lligada a l’OTAN, assegura que Europa està tractant el tema de la independència com un assumpte intern d’Espanya i el Regne Unit, i que això és un error que corre el risc de provocar esquerdes a la delicada unitat del continent, i que ara és el moment de que la UE sigui proactiva i desenvolupar una política per fer front a la crida de Catalunya per l’autodeterminació i la seva possible independència .En un article amb un títol demolidor “How the Voters of Catalonia May Change Europe” (Com els votants catalans poden canviar Europa), afirma que Catalunya ha sol·licitat formalment al govern d’Espanya que autoritzi un referèndum sobre la independència, i que Europa s’enfrontarà a un repte d’aquest any per al qual sembla no preparada, i recorda que tot i que Espanya s’ha oposat fermament al referèndum, els catalans estan segurs de seguir endavant.
Segueix dient que serà Europa, la que al final decidirà si Catalunya serà un Estat independent, i que la fòbia del continent a la lliure determinació i la seva falta d’enfocament coherent dels nous Estats independents, els deixa mal preparats per prendre aquesta decisió, que posarà a prova el fonament mateix d’Europa.
I també treu tot valor al debat jurídic entre Espanya i Catalunya, sobre el dret de Catalunya a celebrar un referèndum i declarar la independència, que diu que és en gran mesura irrellevant. Si els catalans opten per la independència, aniran a buscar el reconeixement internacional com a estat independent basat en la voluntat de la gent, no en les disposicions de la Constitució Espanyola.
Adverteix que el dret internacional no permet ni prohibeix la celebració de referèndums pels estats que hi aspiren. Segons el dret internacional, un Estat ha de tenir un territori amb una població sotmesa al control d’un govern – criteris que Catalunya reunirà, sentencia.
I assegura que és poc probable que Europa en el seu conjunt es negui al reconeixement de Catalunya, perquè això crearia un conflicte enquistat al cor del continent que drenaria el capital polític i els recursos econòmics d’una Espanya econòmicament fràgil, i que en molts països europeus el no reconeixement seria percebut com anti-democràtic, i extremadament difícil de justificar, ja que més de dues dotzenes d’estats han aconseguit el reconeixement en els darrers vint anys, i que Escòcia és probable que s’uneixi aquesta llista.
Els objectius de l’Atlantic Council són tractar sobre qüestions de seguretat política i econòmica, promovent la cooperació i la relació transatlàntica.
No comments:
Post a Comment