Friday, February 21, 2014

Ianukòvitx anuncia eleccions avançades

Ianukòvitx anuncia eleccions avançades per a aturar la violència

El president acorda amb l'oposició canvis en la constitució i un govern d'unitat nacional
Men?ame
El president ucraïnès, Víktor Ianukòvitx, ha anunciat la convoctòria d'eleccions avançades. És un dels compromisos a què ha arribat amb els opositors per a aturar la violència al país que ha deixat aquestes últimes hores desenes de morts. Segons la BBC, Ianukòvitx ha acordat la formació d'un govern d'unitat nacional i s'ha compromès a aplicar canvis constitucionals per reduir el poder del president. Aquests acords han arribat després de tota una nit de negociació, amb la mediació dels ministres d'Afers Estrangers de la UE.
Sancions
La Unió Europea sospesava si aplicar un embargament d'armes i sancions econòmiques i de mobilitat a Ucraïna, segons l'esborrany de les conclusions de la reunió extraordinària que fan els ministres d'Afers Estrangers dels vint-i-vuit a Brussel·les. Tot i que el text encara no s'ha tancat, l'esborrany esmenta la retirada de visats, la congelació d'actius financers, la introducció d'un embargament d'armes i la suspensió de les llicències d'exportació d'equipaments que podrien utilitzar-se per a la repressió interna a Ucraïna. El text també exigeix la fi immediata de la violència i acusa al president ucraïnès Víktor Ianukòvitx de ser el principal responsable de la situació actual.
'Tenint en compte el deteriorament de la situació, la Unió Europea ha decidit, de manera urgent, d'introduir mesures, inclosa la prohibició de visats i la congelació d'actius, contra els responsables de la violació dels drets humans, la violència i l'ús excessiu de la força', diu l'esborrany que es va filtrar a la premsa.

En el text, els ministres d'Afers Estrangers condemnen la violència i recorden que el president ucraïnès hauria de fer el primer pas per obrir el diàleg amb l'oposició i acabar els enfrontaments.

Les conclusions, encara pendents d'aprovació, remarquen que s'han de respectar els drets humans i les llibertats fonamentals a Ucraïna, i demanem una investigació urgent i independent sobre possibles violacions dels drets humans.
  • La plaça de la Independència de Kíev, abans i després de la revolta (fotografia: @AdamOrzechowsky).

No comments:

Blog Archive