Saturday, April 27, 2013

Catalunya atreu els focus mundials: Catalonia Next State in Europe

Laura Montaner | Actualitzat el 24/01/2013 a les 15:24h

Catalunya atreu els focus mundials

Mitjans de comunicació d'arreu del planeta es fan ressò de la votació d'ahir, des de la CNN a la versió xinesa de The Wall Street Journal o l'israelià News1

Un diputat emetent el seu vot a la Declaració de Sobirania. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.

Malgrat que el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, assegurés ahir mateix que la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament era un mer text "retòric" que "no té efectes jurídics", una munió de mitjans internacionals s'ha fet ressò avui de la votació dels representants del poble català, que van proclamar que Catalunya és un "subjecte polític i jurídic sobirà".

La CNN assegura que el debat sobre la possible independència de Catalunya ha donat un nou gir amb l'aprovació de la declaració, recordant també la multitudinària manifestació de l'11 de Setembre i remarcant que Espanya no accepta la celebració de la consulta ni la possibilitat d'un trencament. The Washington Post també sosté que la declaració de sobirania és un pas simbòlic cap a la independència, i remarca l'enfrontament que aquesta pot comportar amb el govern central de Madrid. A més, afegeix que Espanya ha dit que bloquejarà qualsevol moviment cap a la independència de Catalunya en els tribunals .

La cadena nord-americana ABC , basant-se en un teletip d'Associated Press, recalca que "Catalunya es declara entitat sobirana", mentre que la conservadora Fox
emfasitza que es tractava d'una "declaració simbòlica", per bé que té clar que el país està a l'expectativa de celebrar un referèndum d'independència.

La televisió pública paneuropea Euronews explica que, amb aquesta declaració, Catalunya ha donat el primer pas per tal de poder tirar endavant un referèndum per decidir la seva continuïtat dins d'Espanya, mentre que el periodista de L'Express Jean-Michel Demetz ressalta al seu blog corporatiu que el text aprovat "és històric" i es pregunta si "Espanya es pot permetre una guerra de secessió".

Al seu torn, la televisió belga RTBF explica com va anar la votació al Parlament i, d'altra banda, argumenta que s'ha arribat a aquesta situació per la "frustració" de Catalunya davant el comportament de Madrid i pel sentiment nacionalista.

Radio-Canadà
també s'ha fet ressò de la noticia i ha remarcat el conflicte amb Espanya que suposa haver aprovat la declaració de sobirania. A més especifica que, tot i que molts catalans volen independitzar-se d'Espanya, el desig de Catalunya és continuar dins de la UE.

El diari alemany
Der Spiegel i la televisió N-TV també s'han fet ressò de l'aprovació de la declarció de sobirania de Catalunya, així com la versió xinesa de The Wall Street Journal (traducció, aquí). L'israelià News1 també n'hi ha fet esment (traducció, aquí).

No comments:

Blog Archive