Tuesday, May 08, 2012

Els interessos d'algunes iaies o potser àvies!?

rtremosa | Crisi econòmica: causes i sortides | dimarts, 8 de maig de 2012 | 12:11h
 

Aquest matí he entrat aquesta pregunta urgent a la Comissió Europea, en relació a l'anunci fet públic ahir del rescat de Bankia per part del govern espanyol. Com titula avui lacònicament a La Vanguardia Jordi Barbeta, "Bankia 7000 - Catalunya 0": resulta que el govern del PP ha forçat fa un mes a retallar, en 10.000 milions la sanitat i l'ensenyament a les autonomies perquè no hi ha diners, i es veu que sí que hi ha diners per a rescatar el banc madrileny Bankia. Bankia, entre immensos forats immobiliaris, porta anys salvant empreses com Iberia entre moltes altres empreses insolvents madrilenyes. També esmento en la pregunta que el banc matriu de Bankia, BFA, i Bankia con juntament presenten un forat de 20.000 milions, per la qual cosa aquest primer import de 7.000 milions sembla que només seria una tercera part dels diners que són necessaris per a rescatar el banc madrileny. La Comissió Europea té ara entre quatre i cinc setmanes per respondre la pregunta, escrita a l'empara dels articles 87 i 89 del Tactat de la Unió Europea, relatius a les molts excepcionals circumstàncies sota els quals són permesos els ajuts públics dels Estats a les empreses del seu país. En darrer terme, també he preguntat a la Comissió què pensa del pagament de dividends que Bankia vol dur a terme enguany i si Bankia hauria de vendre primer totes les seves participacions industrials abans que recórrer al rescat de diner públic. Ara la Comissió Europea està obligada a contestar la pregunta en un termini de quatre a cinc setmanes. Adjunto tot seguit el text literal de la pregunta:El Govern espanyol va imposar, el passat 10 d'abril i per aquest any 2012, una retallada addicional de 10.000 milions d'euros a les comunitats autònomes. Aquest retallada recaurà íntegrament en Sanitat i Educació, serveis públics bàsics que són competència exclusiva de les comunitats autònomes.

El Govern espanyol justifica aquesta imposició en què no hi ha diners públics que sostinguin aquesta despesa i, per tant, no hi ha cap flexibilitat en el dèficit per a les comunitats autònomes.

Tanmateix, el dia 7 de maig de 2012, el Govern espanyol va canviar d'opinió i va dir que sí hi havia diners públics per rescatar una entitat financera privada, Bankia. La quantitat de diners públics que el Govern Central preveu injectar en una primera fase es troba entre 7.000 i 10.000 milions d'euros.

Així mateix, sembla que BFA, matriu de Bankia, acumula amb Bankia un desfasament conjunt de 20.000 milions d'euros. http://www.elconfidencial.com/economia/2012/05/08/el-gobierno-nacionalizara-bfabankia-el-viernes-por-un-agujero-de-casi-20000-millones-de-euros-97576

El mateix dia que es feia pública la intervenció d'aquesta entitat també va sortir a la premsa un altre fet rellevant: Bankia, entitat que rebrà diners públics, té previst retribuir els seus accionistes privats mitjançant dividends per un import no menor de 150 M €.

A la llum del semestre europeu i del reglament (UE) número 1173/2011, tenint en compte els articles 87 i 89 del Tractat de la Unió Europea d'ajudes públiques, l’eurodiputat Ramon Tremosa pregunta el següent:

1 – Quina opinió li mereix a la Comissió el fet que el Govern espanyol retalli en serveis bàsics, segons la inflexibilitat del dèficit, i després rescati amb diners públics el banc madrileny Bankia que paga dividends?

2 – Si Bankia realitza el pagament de dividends esmentats, què en pensa la Comissió?

3 – Bankia té una àmplia cartera de participacions en societats (Iberdrola, Mapfre, IAG-antiga Iberia-, NH Hotels, Indra, SOS ... Pensa la Comissió que, abans d’usar diners públics en el seu rescat, Bankia hauria de liquidar totes les participacions esmentades?
Comentaris: 3
 • La cagueu fent aixòl
  Estrambòtic | dimarts, 8 de maig de 2012 | 15:43h
  Bankia és plena de petits estalviadors catalans que hi tenen tots els seus estalvis,i també tots els que per força son accionistes degut a les participacions ''preferents''.

  No és licit que feu politica posant en joc la llibreta de la iaia i de la senyora Maria, i menys que feu demagògia.
  El Banc,segons vos deu ser madrilenc però els estalvis de la gent de caixa laietana i altrres son de  milers de catalans i catalanes.
 • Robatori
  Pere | dimarts, 8 de maig de 2012 | 13:52h
  Els madrilenys ens robaren Bancaixa als valencians per tal de vore si així es salvaven ells, que no crec pas que ens volgueren fer una favor.
  Si ara damunt hem de pagar el robatori: que ens tornen Bancaixa.

No comments:

Blog Archive