Monday, September 29, 2014

Cinc mesos de suspensió?

El Tribunal Constitucional es reuneix aquesta mateixa tarda per a suspendre el 9-N

Comença un procés que pot portar el TC a dictar sentència abans de la data de la consulta
Men?ame
El Tribunal Constitucional espanyol es reunirà avui mateix, a les set del vespre, per admetre a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei de consultes catalana i el decret de convocatòria del 9-N. Un cop admesos els recursos la convocatòria quedarà suspesa de manera cautelar. La resposta judicial serà molt més ràpida que no es preveia, i això ha estat així per decisió del president del TC, Francisco Pérez de los Cobos.
L'advocat de l'estat espanyol ha registrat avui a les 13.15 els recursos d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N un cop han estat signats pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Els recursos han arribat al Tribunal Constitucional aproximadament a la una i quinze minuts del migdia, dues hores abans que tanqués el registre i poc després que el consell de ministres els donés el vist i plau.
La previsible admissió a tràmit dels recursos del govern espanyol suposarà la suspensió automàtica dels dos textos perquè l'executiu de Mariano Rajoy ha inclòs als seus escrits la petició que s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució que implica que 'la impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda'.

De fet, el Tribunal Constitucional no decideix res en aquest punt del procés, només l'admissió a tràmit dels recursos que, exceptuant si hi ha defecte de forma en els escrits, està obligat a acceptar.

Cinc mesos de suspensió?

Un cop s'hagi fet l'admissió a tràmit -i per tant suspeses automàticament la Llei i la resolució- el Tribunal pot començar les deliberacions. Mentrestant, el període de suspensió és de cinc mesos. Quan expiri aquest termini, si no ha emès sentència, pot ratificar o aixecar aquesta suspensió, però ja amb un raonament que justifiqui la seva decisió.

El TC, però, podria accelerar aquestes deliberacions per poder emetre sentència abans del 9-N, de manera que la consulta quedi anul·lada, i no ja només suspesa, abans de la data en què s'ha de produir.

El precedent de la declaració de sobirania

El Tribunal Constitucional que decidirà sobre els dos recursos és el mateix que ja va tombar per unanimitat la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya al març d'aquest any, en una sentència on acceptaven els arguments de l'Estat i apuntaven que el principi que defineix Catalunya com a subjecte polític i jurídic- que era la base de la declaració- era 'inconstitucional i nul'.

En canvi, aquella sentència obria una porta al 'dret a decidir' i deia que és constitucional sempre que no s'entengui com e dret d'autodeterminació i que es busqui una reforma de la Constitució des de l'ordenament i sense vulnerar els principis democràtics.

Aquesta és precisament la base del segon article del decret de convocatòria del 9-N, que diu que l'objecte de la consulta és conèixer l'opinió dels ciutadans perquè la Generalitat 'pugui exercir amb ple coneixement de causa la iniciativa legal, política i institucional que li correspon'.

Un tribunal amb majoria conservadora

El TC, presidit per l'exmilitant del PP Francisco Pérez de los Cobos, té una clara majoria conservadora de set magistrats contra cinc del sector progressista. Pérez de los Cobos, que al seu llibre 'Parva memoria' criticava 'l'onanisme de la política catalana' i afirmava que el nacionalisme és 'l'única ideologia capaç d seguir produint malsons'.

Pérez de los Cobos lidera el sector que conformen els també conservadors Andrés Ollero, Ricardo Enríquez, Antonio Narváez, Juan José González Rivas. Pedro González-Trevijano i Santiago Martínez-Vares.

Al sector progressista hi figuren Luis Ignacio Ortega Álvarez, Fernando Valdés Dal-Ré, Juam Antonio Xiol Ríos, Adela Asúa, que va ser la ponent que va redactar la sentència que anul·lava la declaració de sobirania del Parlament, i la catalana Encarna Roca.

Notícia relacionada:

Spanish government challenges consultation on independence

Spanish government challenges consultation on independence

The Constitutional Court will meet extraordinarly this afternoon · The consultations law and the call for the 9-N vote will be provisionally suspended once the court admits the appeal
Men?ame
Mariano Rajoy's cabinet has agreed to appeal to the Constitutional Court to challenge the consultations law and the call for the 9-N vote. Both legal texts will be automatically and provisionally suspended without any need for justification when the appeal is admitted to proceedings at the court. In order to admit appeals made by the Spanish government, the twelve court magistrates must meet in a plenary session.
The Spanish government cabinet has met extraordinarily and urgently to challenge, on the basis of unconstitutionality, the law on consultations passed Friday 20 September by the Parliament of Catalonia and President Artur Mas’s decree signed last Saturday. This decision was long announced by several Spanish ministers.
In fact after the passing of the law on consultations in the Parliament of Catalonia, the government admitted a fast plan of action that would start up as soon as Artur Mas, the president of the Government of Catalonia, called the consultation.
The urgency of the decision is intended to prevent the Catalan institutions from having time to start up the machinery of the consultation and the pertinent campaign.

International coverage:

Sunday, September 28, 2014

LA DUI _ EUSKADI - ESCOCIA - CATALUNYA ... "És el momento del compromiso y la generosidad, dejando de lado debates estériles y pensando como pueblo”

v


LA DUI:
EUSKADI - ESCOCIA - CATALUNYA  ...

"És el momento del compromiso y la generosidad, dejando de lado debates estériles y pensando como pueblo”


Tras el referendo de Escocia y la firma de la ley de consulta en Cataluña, en el Diario Gara aparece  una llamada para aprovechar el momento “FAVORABLE al derecho a decidir” e iniciar “un proceso constituyente acordado y materializado en Euskal Herria”.
Destaca que el País Vasco se encuentra “en el momento decisivo” PARA escribir su futuro”. “Está en manos de los ciudadanos vascos. Hay que actuar con responsabilidad histórica”, dijo en un comunicado remitido al diario ‘Gara’ con motivo de la conmemoración del ‘Gudari Eguna’ (día del soldado vasco), en el que apeló al “compromiso y la generosidad, dejando de lado debates estériles y pensando COMO pueblo”.

Considera que existe una “reivindicación hegemónica” y una “mayoría suficiente” para dar pasos decisivos. “En la medida en que se profundice en el debate y en actos concretos, se adherirán más fuerzas”, afirma que pone como ejemplo la cadena humana por el derecho a decidir celebrada el pasado 8 de junio.
“Personas de muy distinta ideología y trayectoria política unieron sus manos en la movilización más multitudinaria jamás realizada en Euskal Herria”, destacó la organización, enfatizando que hoy en día existe “una alianza cada vez más amplia” en defensa del derecho a decidir, aunque admite que es algo que “DURANTE muchos años no fuimos capaces de hacer”.

Precisó que el derecho a decidir en el País Vasco se concretará por “la vía de la unilateralidad”, ya que “vista la reiterada actitud antidemocrática del Estado español y de las innumerables negativas recibidas, hay que renovar esa visión”.

...  habrá que aclarar aspectos como “qué decidir, cuándo, cómo, etc”, e hizo un llamamiento para abrir un “debate nacional” a fin de “concretar un acuerdo nacional amplio para su ejercicio, con las formulaciones, los plazos y la programación correspondientes”.

----------------------------

Extret del Diari Gara

Saturday, September 20, 2014

Salmond: 8 diferències: negociat amb diferents estats.

Salmond: 8 diferències: negociat amb diferents estats.


L’última lliçó de “Realpolitik” d’Alex Salmond

Salmond 3Ahir, el primer ministre escocès Alex Salmond, va admetre en una entrevista al diari, The Scotsman, que el seu equip ja havia negociat amb diferents estats, entre ells l’espanyol, l’entrada d’una Escòcia independent a la UE, i que tots hi havien donat el vistiplau. Veritat o no, la realitat és que Salmond ha tornat a donar una nova mostra de política real, “realpolitik”, al govern català.
La determinació de Salmond ha capgirat totes les enquestes i ha portat Escòcia a les portes de la independència. Alguns diran, però, que a Escòcia tenien “el permís” del govern britànic per fer el referèndum, i això és cert ara, però no en un primer moment, però el que compta és la determinació, la voluntat política en majúscules, inequívoca, mostrada per Salmond d’aconseguir la independència del seu país utilitzant les urnes.
Aquestes són les vuit diferències amb el procés català, que han fet de Salmond i de la seva gent un equip victoriós, independentment ja del resultat del referèndum.
1/ Salmond només parla d’independència, el govern de Catalunya i una part important dels líders del procés català parlen del dret a decidir.
2/ En conseqüència amb el primer punt Salmond i el seu equip han fet una pregunta clara.Independència Sí o No ?, aquí tenim una doble pregunta impossible, que a menys de dos mesos de votar encara no se sap com comptabilitzarem.
3/ Salmond no contempla cap altra sortida, si perdem la votació no repetirem ha dit, posant a tothom, contra l’espasa o la paret. És a  dir els hi diu als escocesos: Ara teniu l’oportunitat d’aconseguir la  independència votant, si decidiu que no, no hi insistirem, al menys en una generació. A Catalunya tot es més vague, es parla repetidament de plebiscitàries, del 2016, la consulta no és considerada vinculant pel mateix govern, etc, hi ha confusió.
4/ Salmond ha treballat amb una majoria social contrària a la independència i ha sabut capgirar la situació, com a bon polític que és, aquí es té una amplíssima majoria a favor de la independència i el govern català encara no se sent còmode,  i segueixen parlant de dret a decidir.
5/ Salmond no ha dubtat a replicar i a encarar-se amb qualsevol líder mundial que qüestionés el dret d’Escòcia a accedir a la independència, i els hi ha recordat implícitament que potser d’aquí poc temps seran un estat independent i hauran de tractar amb ells, i que no és massa intel·ligent anar-hi en contra. Per contra alguns líders mundials han menyspreat el procés català, i aquí no s’ha alçat cap veu, i en conseqüència els atacs s’ha reproduït sense cap por.
6/ Salmond ha actuat com un polític d’estat des del primer moment, i recordem que els estats no tenen amics, sinó interessos, i per això mateix és molt possible que Espanya, malgrat que li desagradi profundament, ja hagi negociat amb els escocesos, preveient que la seva independència és molt possible, i també en una maniobra per aïllar internacionalment Catalunya, i presentar-lo com un cas a part.
7/ Salmond no té fissures en el seu equip, aquí ens hem cansat de veure com una part important dels consellers del President Mas i fins la mateixa vicepresidenta Ortega, es declaren no independentistes, o qüestionen la sobirania del poble i del Parlament català (malgrat hi hagin votat a favor). Un llarg etcètera de càrrecs, des de Duran Lleida a Vila, de Pelegrí a Ruiz, i fins el President del Pacte pel Dret a Decidir, Joan Rigol, han anat posant pals a les rodes de la consulta del 9N.
8/ Finalment s’ha consentit que el feixisme espanyol actuï amb impunitat a Catalunya, malgrat ser una ínfima majoria, i hem arribat a l’espectacle vergonyós de veure com des de comptes oficials del PP, o de particulars, s’ha amenaçat repetidament de mort als independentistes, i al mateix President Mas, sense que la Policia de Catalunya, que està sota comandament de la Generalitat, hagi tallat de soca rel aquestes accions, i en canvi una part dels Mossos estiguin discutint quin han de ser el seu paper davant el 9N. Si amenacen al nostre President i no passa res, que no poden arribar a fer pensar la bona gent.
Però encara hi som a temps, ara que arriben moments decisius, cal aprendre, veure els errors,  corregir el que podem, reforçar la unitat per votar el 9N i fer que el seu resultat sigui realment vinculant.

Escòcia resta muda en el Concert de les Nacions per 300 anys més!

Escòcia resta muda en el Concert de les Nacions per 300 anys més! Salmond va girar el procés i li ha faltat la DUI.

En honor a Àlex Salmond tot i haver-se desmarcat de Catalunya dos dies abans del Referèndum. Li ha faltat l’Èpica de Wallace. 

I Rajoy li va pagar malament el seu gest!  

Roma mata i no paga. 

 
Escòcia resta muda per 300 anys més!
Salmond va girar el procés i li ha faltat la DUI.
Sí! Escòcia resta muda en el Concert de les Nacions per 300 anys més!
Tristesa infinita pels escocesos conscients del valor del primer dret de tota Nació:
La seva Independència
 

(S. Molins, CA, UPDIC)

Catalunya segueix el seu procés independentista després del no d'Escòcia


La premsa internacional destaca que Catalunya segueix el seu procés independentista després del no d'Escòcia

"Catalunya s'acosta a la enfrontament amb Espanya pel vot per la independència", diu el 'The Wall Street Journal' després de l'aprovació de la llei de consultes


La premsa internacional també es fa ressò de l'aprovació de la llei de consultes, després de la gran presència de periodistes estrangers aquest divendres al Parlament.

The Guardian: "El Parlament de Catalunya obre el camí per a la votació sobre la independència de novembre"
The Independent: "Els catalans segueixen endavant amb l'esperança de la independència, tot i el no d'Escòcia"
The Wall Street Journal: "Catalunya s'acosta a la enfrontament amb Espanya pel vot per la independència"
Le Figaro: "Després dels no dels escocessos, Catalunya es posa en primera línia"
La Repubblica: "Espanya, via lliure del Parlament català per un referèndum sobre la secessió"

Monday, September 15, 2014

Èxit Documental Brertó sobre Catalunya

Gran èxit d'un reportatge bretó sobre la situació catalana

El programa, emès al canal Brezhoweb, ha rebut més de 10.000 visites en només dos dies 
El canal Brezhoweb, que emet íntegrament en bretó, ha produït i realitzatun reportatge sobre la situació catalana que ha estat un èxit, amb més de 10.000 visites en només dos dies.
El reportatge està conduït pel periodista bretó Lionel Buannic, que entrevista diverses personalitats de la cultura i la societat catalana que opinen sobre la possibilitat de realitzar un referèndum el pròxim 9 de novembre sobre la independència. Buannic, que ha après a parlar català, posa sobretot l'accent en el paper de la llengua com a signe d'identitat dels catalans.
Brezhoweb és una web que emet programació televisiva en bretó i és una iniciativa dels extreballadors de la televisió francesa que feien un informatiu en aquesta llengua fins que va ser suspès per París per raons pressupostàries.
El canal té un conveni amb el Consell Audiovisual francès.

The New York Times: VIDEO: Spain frets as Catalonia eyes Scotland

Amb la independència guanyem


Anònim, 15/09/2014 a les 00:08
Spain frets as Catalonia eyes Scotland

http://www.youtube.com/watch?v=McyyHUboEHs

Important! Internacionalitzem aquest vídio que ha fet el The New York Times sobre la diada i el que està passant a Catalunya aquests últims mesos, que tot el món sàpiga la guerra bruta de l'estat espanyol que ens nega inclús el dret a votar. Aquesta batalla es juga al món, expliquem-nos al màxim i guanyem suports i aliats per a la nostra causa. Tots i cadascú de nosaltres som els millors ambaixadors que té Catalunya!

-------------------------

Data de publicació: 12/09/2014
As pro-separatist protesters throng the streets of Barcelona, the FT's Madrid bureau chief talks to Catalan president Artur Mas about the impact of Scotland’s independence vote on pressures in Catalonia to secede and a forthcoming consultation on the issue.

For more video content from the Financial Times, visit http://www.FT.com/video

Subscribe to the Financial Times on YouTube; http://goo.gl/vUQx5k
Twitter https://twitter.com/ftvideo
Facebook https://www.facebook.com/financialtimes

Sunday, September 14, 2014

Compartim aquest Vídeo amb el món.

La magnitud de la V de la Diada, vista des des de l'aire

L'ANC publica un vídeo amb imatges espectaculars a vista d'ocell
Men?ame
L'Assemblea Nacional Catalana ha publicat, l'endemà de la V de la Diada, un vídeo amb un recull d'espectaculars imatges aèries, enregistrades des d'un helicòpter.
Vegeu també: Les millors imatges aèries de la V de la Diada

Blog Archive