Sunday, January 27, 2013

José Martí, 1853-1895 (Fill de Catalans)

La vida de Martí fue un magisterio vivo, la muerte una leyenda que voló para convertirse en la historia de un caballo espantado, de un blanco certero entre las filas enemigas, de un hombre que fundió las almas de los suyos en un mismo sentimiento de amor.
Los que le conocieron en vida admiraron al patriota con el   que crecieron el prestigio, la capacidad de resistencia y el ejemplo de militancia política de los cubanos.
La firmeza le vino de su propia raíz popular, de la fe en la victoria y del trabajo creador, persuasivo y útil.
Su mérito más relevante fue unir a los cubanos en una unidad dinámica, históricamente concebida y dialécticamente lograda.
El sorteo con sabiduría los vestigios del caudillismo de la Guerra de los 10 años, donde los jefes militares pretendieron que sus bondades y servicios a la patria, que fueron realmente grandes, y sus verdades, que fueron realmente respetables, fuesen las únicas verdades y bondades y determinasen inequívocamente el destino de la nación.
La independencia de Cuba fue la brújula de su gesta, la lucha por la dignidad humana el patrón moral que lo convirtió en apóstol americano.
Es cierto que al final no pudo terminar machete en mano esa batalla incesante contra el colonialismo, es cierto que sus conocimientos y la practica militar no ocuparon un lugar preponderante en su vida, pero cuando le llego la hora fue digno del hombre y de la fama del héroe.
José Antonio Torres

Communicated of the ALE's four euro-deputies


Communicated of the ALE's four euro-deputies

'Europe needs to be ready for the prospect of Catalan independence. The European Commission cannot pretend that this isn't happening nor can they ignore the democratic will of the Catalan people.
The European Union is a great beacon of peace and democracy throughout the world. The principles that we espouse abroad must also apply within our borders.

Europe must be ready for constructive dialogue based on the democratically expressed will of the Catalan people.'



The support to the Catalan statement no only finds between ALE's rows. The euro-deputy *Derk Jan *Epping, member of the Alliance of Conservative and European Reformers, has said to *Twitter than 'Europe has to respect this act of democracy'. 

  Derk Jan Eppink @djeppink

Catalan Declaration of Sovereignty approved by Catalan parliament: 85 yes - 41 no. Europe has to respect this Act of Democracy.

 

The European Free Alliance: 'Europe has to be prepared for the possibility of the independence of Catalonia'

The euro-deputies Evans, *Alfonsi, Miranda and *Broepels argue that the EU 'has to be prepared for a constructive dialogue, based in the democratically expressed will of the Catalan village'

The euro-deputies of the European Free Alliance (ALE) Jill Evans, François *Alfonsi, Ana Miranda and *Frieda *Brepoels have done this week a communiqué in reason of the approval to the Parliament of Catalonia of the statement of sovereignty, as it explains the portal *Nationalia. They say that 'Europe has to be prepared for the possibility of the independence of Catalonia', and than 'the European Commission can not do see that this is not happening, neither can ignore the democratic will of the Catalan village'.

'The EU has to be prepared for a constructive dialogue, based in the democratically expressed will of the Catalan village', affirm the four euro-deputies.

ALE is the political party European that groups several European parties that defend the autonomy or the independence of his nations without state or regions. Evans, *Alfonsi, Miranda and *Broepels form part, respectively, of *Plaid *Cymru, Split of the Nation *Corsa, Galician Nationalist Block and New Flemish Alliance.

The support to the Catalan statement no only finds between ALE's rows. The euro-deputy *Derk Jan *Epping, member of the Alliance of Conservative and European Reformers, has said to *Twitter than 'Europe has to respect this act of democracy'.

Derk Jan Eppink @djeppink

Catalan Declaration of Sovereignty approved by Catalan parliament: 85 yes - 41 no. Europe has to respect this Act of Democracy.

----------------------------

L'Aliança Lliure Europea: 'Europa ha d'estar preparada per a la possibilitat de la independència de Catalunya'

Els eurodiputats Evans, Alfonsi, Miranda i Broepels argumenten que la UE 'ha d'estar preparada per a un diàleg constructiu, basat en la voluntat democràticament expressada del poble català'
Els eurodiputats de l'Aliança Lliure Europea (ALE) Jill Evans, François Alfonsi, Ana Miranda i Frieda Brepoels han fet aquesta setmana un comunicat en motiu de l'aprovació al Parlament de Catalunya de la declaració de sobirania, tal com explica el portal Nationalia. Diuen que 'Europa ha d'estar preparada per a la possibilitat de la independència de Catalunya', i que 'la Comissió Europea no pot fer veure que això no està passant, ni pot ignorar la voluntat democràtica del poble català'.

'La UE ha d'estar preparada per a un diàleg constructiu, basat en la voluntat democràticament expressada del poble català', afirmen els quatre eurodiputats.

L'ALE és el partit polític europeu que agrupa diversos partits europeus que defensen l'autonomia o la independència de les seves nacions sense estat o regions. Evans, Alfonsi, Miranda i Broepels formen part, respectivament, de Plaid Cymru, Partit de la Nació Corsa, Bloc Nacionalista Gallec i Nova Aliança Flamenca.

El suport a la declaració catalana no només es troba entre les files de l'ALE. L'eurodiputat Derk Jan Epping, membre de l'Aliança de Conservadors i Reformistes Europeus, ha dit a Twitter que 'Europa ha de respectar aquest acte de democràcia'.









Friday, January 25, 2013

USA TODAY La imatge internacional del procés català es decanta, cada dia més, a favor de l'independentisme.

B.F. | Actualitzat el 28/09/2012 a les 09:22h

USA Today: «Catalunya és la vaca que Espanya muny constantment»

El diari nord-americà de més tiratge també parla del procés català.

La imatge internacional del procés català es decanta, cada dia més, a favor de l'independentisme. El diari nord-americà USA Today , amb un tiratge de gairebé dos milions d'exemplars, opta per il·lustrar la seva informació sobre el procés independentista català amb unes declaracions d'un lleidatà, Osvald Calzada, del tot concloent: "Catalunya és la vaca que Espanya muny constantment, només a canvi de donar-li la pastura justa per sobreviure."

Vinculant el sentiment independentista a la reacció a la crisi econòmica espanyola, el diari sosté que "alguns catalans diuen que reben poc en comparació a la riuada d'ingressos que envien constantment a Madrid".

També ressalta l'èxit d'assistència a la manifestació de la Diada, que qualifica com "una de les concentracions més grans de la història d'Espanya", i assegura que "les últimes enquestes fetes públiques indiquen que el 51% dels catalans votarien a favor de separar-se d'Espanya.

Des de Cuba

El «Granma» veu possible la Catalunya independent

L'òrgan del Partit Comunista Cubà creu que d'altres nacions europees poden seguir l'exemple català

Un exemplar del diari oficial de Cuba. Foto: Glenda Alexandra Suarez/Flickr.

"El que fins fa poc era difícil d'imaginar, una Catalunya independent, s'ha convertit en una possibilitat per a Espanya". Així és com el diari cubà Granma informa sobre el procés independentista català, a l'article Cataluña: ¿Un nuevo Estado en Europa? . Després d'exposar els esdeveniments més importants que s'han produït darrerament en el camí cap a l'estat propi, el diari entrevista dos economistes. Mentre que catedràtic emèrit de Política Econòmica i Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona, Jacint Ros Hombravella, veu viable econòmicament un estat propi, el catedràtic d'Economia de la Universitat Complutense de Madrid, Mikel Buesa, assegura que Catalunya es convertiria en l'estat "més deficitari del món".

Firmat per Sergio Alejandro Gómez, l'article comença recordant una veritat empírica, que moltes fronteres del món actual són línies artificials traçades per la guerra i la conquesta al llarg de la història, que avancen amb el poder i retrocedeixen amb la derrota.

I per aquest camí recula fins a l'11 de setembre de 1714 per recordar com Felip V va imposar el Decret de Nova Planta després de conquerir Barcelona, substituint l'ordre jurídic, polític, i institucional català pel de Castella. I lliga aquesta efemèride, que es commemora per la Diada, amb el milió i mi de catalans que van sortir al carrer demanant un nou estat d'Europa.

"Catalunya és un d'aquests casos de nació sense estat propi", diu el professor Yodenis Guirola Valdés, investigador de la Universitat de Barcelona i membre del Seminari de Filosofia Política, al diari, on també s'expressa Jacint Ros, per defensar amb un estudi la viabilitat econòmica d'un estat propi.

En canvi, ho veu radicalment diferent Mikel Buesa, de la Complutense de Madrid, que diu que assegura que Catalunya es convertiria en l'"estat més deficitari del món" i el seu PIB cauria al 24%. A més, també té claríssim que quedaria fora de la Unió Europea i de l'euro, de l'OTAN i fins i tot de la Lliga de futbol.

El diari veu que, des del final del franquisme i l'entrada en vigor de la Constitució de 1978, mai havien tingut tanta força les demandes independentistes. Entre els motius d'aquest augment, no n'amaga la crisi i exposa que molts catalans denuncien el tracte fiscal injust entre Espanya i Catalunya.

Al final, l'article no només afirma que una Catalunya independent s'ha convertit "en una possibilitat", per la combinació de reclams històrics amb les tendències polaritzants del capitalisme neoliberal, exacerbades per la pitjor crisi econòmica i social des de la postguerra, sinó que "si es mantenen les polítiques vigents", apunta que els catalans "no seran l'últim poble en lluitar per convertir-se en un nou estat d'Europa".

"Catalunya independent serà amistosa amb Israel".

Israel posa els ulls al procés català

Ampli reportatge sobre els esdeveniments a Catalunya al diari Haaretz, amb entrevista a Tena

El diari israelià Haaretz també informa del procés català.

Israel està amatent a la causa catalana. Com a mostra definitiva és l'ampli reportatge que el diari israelià Haaretz publica aquest divendres sobre el procés encetat a Catalunya. Un reportatge firmat pel cap d'internacional d'un dels principals rotatius israelians, Adar Primor, que inclou una entrevista amb el portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena.

"El boomerang ja està en camí: els catalans donaran la seva resposta a Rajoy el 25 de novembre”, assegura el diari per afegir que els "catalans estan decidits a eludir la Constitució espanyola i fer un referèndum d'independència". Una consulta que Haaretz defineix com "una patata calenta que aviat acabarà a les faldilles de la Unió Europea".

El diari aprofita l'avinentesa per recordar els conflictes similars que existeixen actualment de caràcter similar al que es viu entre Catalunya i Espanya. "L'última victòria dels separatistes del Quebec, Canadà, els continus esforços per desmantellar el regne de Bèlgica, i el referèndum nacional que se celebrarà a Escòcia el 2014 són només alguns exemples que ho demostren. Ni una federació ni una confederació, ni l'autonomia, ni cantons" clou l'edició d'avui de l'Haaretz. De fet, sentencia que no hi cap possibilitat d'un "estat binacional".

El diari destaca l'entrevista al diputat Tena que recorda que el clam "És l'economia, estúpid" és només una de les causes del separatisme català. "El nostre honor i la nostra llibertat són fonamentals per al despertar", assegura el diputat solidari que afegeix que "fins i tot sense la crisi econòmica i hauria una majoria clara per la independència". Així mateix assegura que una "Catalunya independent serà amistosa amb Israel".

«Tenim fe en Catalunya», proclama «Esquire» EEUU

«Tenim fe en Catalunya», proclama «Esquire»

La prestigiosa revista de moda nord-americana per a homes Esquire té clar que Catalunya "no tindrà cap problema" en el seu procés independentista iniciat amb la Declaració de Sobirania. En un divertimento periodístico-culinari, recomana als seus lectors nou delícies gastronòmiques del país, explicant-los que la cuina catalana es diferencia notablement "dels seus competidors espanyols i francesos". "Tenim fe en Catalunya", apunta la publicació: "Sobre una base estrictament culinària -tant si guanyen com si perden- aquí hi ha els motius pels quals els catalans no tindran cap problema".

L'article no dubta en comparar la situació política catalana actual amb el 1776 nord-americà, any de la Declaració d'Independència nord-americana, i cita com a joies gastronòmiques del país la paella, el Bar Marsella, el mercat de la Boqueria, el pa amb tomàquet, les anxoves...

Thursday, January 24, 2013

Declaration of sovereignity and of the right to decide of the Catalan nation

Autor/s: Traducció: Xavier Macià


Declaration of sovereignity and of the right to decide of the Catalan nation

Traducció en anglès

----------------

Preamble
The people of Catalonia, during the course of their history, have democratically demonstrated their collective desire to govern themselves, with the objective to advance their development, their well being, and provide equal opportunity to all citizens, while reinforcing their culture and collective identity.
Self-government for Catalonia is founded on the historic rights of the Catalan people, in their ancient institutions, and in Catalan legal tradition. Catalan parliamentarism has its roots in the Middle Ages in the assemblies of Peace and Truce and the Count’s Court.
In the 14th century the Diputació General, or as it was commonly known the Generalitat, was created, and went on acquiring great levels of autonomy until it became, in the 16th and 17th centuries, the government of the Principality of Catalonia. With the fall of Barcelona in 1714, during the War of Spanish Succession, Philip V with the Decree of the Nova Planta abolished Catalan rights and the institutions of self-government.
This historic experience has been shared with several other territories, a fact that has linked them a common linguistic, cultural, social and economic background, with the intent to reinforce and promote their mutual recognition.
Throughout the 20th century the desire for self-government has been a constant for Catalans. The establishment of the Catalan Mancomunitat in 1914 was a first step in the recovery of self-government, but was abolished under the dictatorship of Primo de Rivera. In 1931, with the proclamation of the Second Spanish Republic, a Catalan government was established with the name the Generalitat of Catalonia and endowed with a Statute of Autonomy.
The Generalitat was again abolished in 1939 by General Franco, who established a dictatorship that lasted until 1975. The dictatorship was actively resisted by the Catalan public and the Government of Catalonia. One of the milestones in the fight for liberty was the establishment in 1971 of the Assembly of Catalonia, before the reestablishment of the Generalitat, a provisional basis, until the return of its president from exile in 1977. During the transition to democracy, and within the context of the new system of autonomous regions as defined by the 1978 Spanish Constitution, Catalans approved through a 1979 referendum the Catalan Statute of Autonomy, and in 1980 the first elections for the Parliament of Catalonia were held.
During the last few years, with the strengthening of democracy, a majority of Catalan political and social forces have pushed for a transformation of judicial and political structures. The most recent effort, was the process to reform the Catalan Statute of Autonomy initiated by Parliament In 2005. The difficulties and obstacles raised by the institutions of the Spanish State, specially the Supreme Court’s sentence 31/2010, was a radical negation of the democratic evolution of the collective will of the Catalan public, and created the basis for a regression in self-government, which today clearly expresses itself in various aspects including political, jurisdictional, financial, social, cultural and linguistic.
The Catalan public has, using various means, expressed its collective will to overcome the obstacles placed by the Spanish State. The massive demonstrations on the 10th of July, 2010, under the slogan 'We Are a Nation', and on 11th of September, 2012, under the slogan 'Catalonia, a New European State', are expressions against the rejections of the Catalan public’s decisions. 
With the date 27th of September, 2012, and in accordance with Resolution 742/IX, the Parliament of Catalonia establishes the need for the people of Catalonia to freely and democratically determine their collective future by means of a referendum. This will was was clearly and decisively expressed by the results of the last elections for the Parliament of Catalonia held on the 25th November, 2012.
To carry out this process, the Parliament of Catalonia, sitting in the first session of the Xth Legislature, and in accordance with the will of the citizens of Catalonia that was democratically expressed during the last elections, sets down the following:
Declaration of sovereignity and of the right to decide of the Catalan nation
In accordance with the democratically expressed will of the majority of the Catalan public, the Parliament of Catalonia initiates a process to bring to promote the right of the citizens of Catalonia to collectively decide their political future, in accordance with the following principles:
-Sovereignty. The Catalan public has, by reason of democratic legitimacy, political and legal sovereignty.
-Democratic Legitimacy. The process of exercising the right to decide will be scrupulously democratic, especially by guaranteeing a variety of options and which will all be respected, and, through deliberation and dialog within Catalan society. The objective will be that the resulting pronouncement be the expression of the majority of the popular will, which will be the fundamental guarantor of the right to decide.
-Transparency. All the necessary tools will be enabled so that the whole of the population and all of Catalan society have all of the information and knowledge regarding the right to decide process, and to promote their participation in the process.
-Dialogue. Catalonia will engage in dialogue and negotiations with the Spanish State, European institutions and with international organizations.
-Social Cohesion. The social and territorial cohesion of Catalonia will be guaranteed, and so will the desire, as expressed on numerous occasions by Catalan society, to maintain a unified nation.
-Europeanism. The founding principles of the European Union will be defended and promoted, especially the fundamental rights of its citizens, democracy, the commitment to the welfare state, solidarity with the different nations of Europe, and to economic, social and cultural progress.
-Legality. All existing legal frameworks will be utilised to strengthen democracy and to exercise the right to decide.
-The principal role of Parliament. The Parliament of Catalonia, as the institution that represents the people of Catalonia, has a leading role in this process and, therefore, it will be necessary to decide and specify the mechanisms and the dynamics of the process which will guarantee this principle.
-Participation. The Parliament of Catalonia and the Government of the Generalitat must be active participants at the local level, in the maximum number of political forces, in economic and social elements, in the cultural and civic organisations of our country, and to specify the mechanisms that will guaranty this principle.
The Parliament of Catalonia encourages all citizens to take an active role in the democratic process for the right Catalans to decide.

House of Parliament, 22 January, 2013

Parliament: 'Catalonia is a sovereign entity'


Historic vote paves the way for a referendum on independence.
Catalan parliament on Wednesday passed with a two-third majority a resolution stating that Catalonia is a sovereign entity, paving the way for a referendum on independence from Spain. The proposal was carried by 85 votes in favor, with 41 against and two abstentions. The key part of the declaration reads: "The people of Catalonia have, by reason of democratic legitimacy, the character of a sovereign political and legal entity."

The motion has been backed by the ruling Convergència i Unió party (a coalition of Christian Democrats and Liberals) the Republican Left (Left leaning opposition leaders) and ICV-EUiA (former communists and Greens). One of the members of the anti-capitalist CUP also voted Yes, while two others not.

The declaration has been opposed by the conservative Popular Party (PP), which holds an absolute majority in Madrid´s parliament, and by the opposition Socialists. But one of every four socialists MPs refused to vote against the Declaration opening a major crisis inside the party.

The next step for Catalonia in the referendum process will be to form a National Transition Council which will conduct research and advise on the route towards independence.

Polls show an overwhelming majority in Catalonia want a referendum on independence, highlighting increasing dissatisfaction with Spain's government as it struggles with economic crisis. A survey last November by the Catalan government's polling center showed 57% of Catalans would vote for independence, a 6 percentage-point increase from last June and a 14 percentage-point increase from mid-2011.

referendum has been rejected by Madrid, which says it would be against the constitution, introduced in 1978 to underpin Spain's transition to democracy after the death of dictator Francisco Franco.




Sunday, January 13, 2013

The Catalan Nation on the road to Independence

Col·lectiu Emma - Explaining Catalonia

« La langue catalane, un projet de société » (La Croix)

Friday, 11 january de 2013 | La Croix
L’article « La langue catalane, un projet de société » paru dans le journal La Croix, édition du 10 janvier 2013, aborde avec objectivité et respect le point de vue de gens qui vivent en Catalogne à l’égard d’une question de brûlante actualité en Catalogne, laissant de côté les clichés habituels repris de la presse madrilène. Nous en recommandons la lecture. Interdit sous le franquisme, le catalan fait depuis quarante ans l’objet d’un travail de normalisation, mais ce pivot de l’identité catalane est aujourd’hui au cœur d’un différend avec le pouvoir central espagnol. [+]

Catalogna:Governo ha già approntato "dichiarazione di sovranità" (La Stampa)

Friday, 11 january de 2013 | La Stampa
Primo passo verso processo di indipendenza dalla Spagna Roma, 10 gen. (La Stampa) - Il governo regionale della Catalogna e la maggioranza indipendentista che lo sostiene hanno apprestato la "Dichiarazione di sovranità" che sarà votata dal Parlamento regionale di Barcellona nella sua prima sessione dopo le elezioni anticipate dello scorso 25 novembre. La dichiarazione, anticipata oggi dalla radio Cadena Ser, del gruppo del quotidiano El Pais, dovrebbe essere nelle intenzioni delle forze politiche che la voteranno il primo passo nel processo di transizione verso l'indipendenza dalla Spagna. [+]

"They should keep their mouths shut " (ARA)

Thursday, 10 january de 2013 | ARA
Recommended article by Miquel Puig, originally published in the Catalan daily Ara on December 15, 2012. Translation by Ailish Maher. History will judge Spain’s Second Restoration and its protagonists. Right now, however, the verdict couldn’t be harsher: between 1980 and 2012, Spain’s unemployment rate climbed to over 15% in two of every three years and to over 20% in two of every five years. No other European country has ever reported such rates. In fact, of the thirty-five countries classified by the IMF as "advanced economies", only one reported an unemployment rate of over 20%, and that only for a single year, namely, 2012: Greece. [+]

« Le référendum sur l’indépendance en Catalogne n’est pas une menace. Réponse à Slate »

Tuesday, 8 january de 2013 | Slate
Messieurs, dames, Nous avons lu avec surprise l’article « Les mauvaises et les bonnes nouvelles de 2013 » publié sur www.slate.fr, sur lequel on qualifie de « menace » (pour le monde) que le gouvernement catalan ait décidé d’organiser un référendum d’autodétermination au cours de la législature qui vient de commencer. Le processus que la Catalogne vient d’entreprendre est scrupuleusement pacifique, démocratique et participatif et il va se dérouler à tout moment dans le cadre de la législation catalane, espagnole et internationale. [+]

Recommended: "Spain Drains Fund Backing Pensions" (The Wall Street Journal)

Tuesday, 8 january de 2013 | The Wall Street Journal
We recommend the article "Spain Drains Fund Backing Pensions" by David Román published in The Wall Street Journal. Some excerpts:  Spain has been quietly tapping the country's richest piggy bank, the Social Security Reserve Fund, asa buyer of last resort for Spanish government bonds, raising questions about the fund's role as guarantor of future pension payouts. At least 90% of the €65 billion ($85.7 billion) fund has been invested in increasingly risky Spanish debt, according to official figures, and the government has begun withdrawing cash for emergency payments. [+]

Empfohlener Artikel: "Globalisierung fördert die Kleinstaaterei und umgekehrt" (Neue Zürcher Zeitung)

Monday, 7 january de 2013 | Neue Zürcher Zeitung
Wir möchten den Artikel "Globalisierung fördert die Kleinstaaterei und umgekehrt" von Martin Lanz in 'Neue Zürcher Zeitung', empfehlen. In Katalonien, einer der reichsten Regionen Spanien, gibt es eine starke Bewegung für die Abspaltung von Spanien. Auch in Schottland möchten massgebende Kreise unabhängig von Grossbritannien werden. Würden Katalonien und Schottland eigenständige Nationen, entspräche das durchaus dem seit Ende des Zweiten Weltkrieg herrschenden Trend. [+]

Highly recommended: "Catalonia independence for business lights is best economic option all round" (The Guardian)

Saturday, 5 january de 2013 | The Guardian
We recommend the article "Catalonia independence for business lights is best economic option all round" by Jon Henley published in The Guardian.  Some excerpts:  (...) Over the past 10 years, the businessmen claim, Catalonia has paid nearly twice as much into Spanish coffers as the EU. "It's not that we don't want to contribute," says Canadell. "But we don't want to contribute to a model that doesn't work, and that is counter-productive to our model. [+]

Wie Professor Díaz de Quijano seine spanische Identität verlor

Thursday, 3 january de 2013
Von Til Stegmann. Prof. Díaz de Quijano, der als allseits geschätzter Sozialpsychologe an der Universität Barcelona lehrte, hat jüngst einen Essay, mit dem Untertitel „Überlegungen und Gefühle eines Katalanen mit spanischen Wurzeln“ verfasst. Er beschreibt dort auf Spanisch wie er, der von spanischen Eltern und Großeltern abstammt, sich viele Jahre lang als „Spanier“ gefühlt hat. Später sah er sich als „Spanier und Katalane“, dann als „Katalane und Spanier“ und schließlich seit einiger Zeit als nur „Katalane“. [+]

"Catalan separatists push referendum, Madrid will try to block" (NBC News)

Saturday, 29 december de 2012 | NBC News
By Braden Phillips Reuters BARCELONA, Spain (Reuters) - The leaders of Catalonia's two biggest political forces signed a pact onWednesday to overcome their enormous divide on economic and social issues and defy Madrid by holding a referendum on secession from Spain in 2014. Growing Catalan separatism is a political headache for Prime Minister Mariano Rajoy, who is struggling to keep Spain's finances on track and dodge an international bailout. Vice President Soraya Saenz de Santamaria said on Wednesday the government would try to block the referendum in the courts. [+]

"Empörung über Madrids Schulreform" (Deutschlandfunk)

Thursday, 27 december de 2012 | Deutschlandfunk
Wir möchten den Beitrag "Empörung über Madrids Schulreform" von Julia Macher beim Radiosender Deutschlandfunk empfehlen. Bitte lesen Sie hier Auszüge aus besagtem Artikel/Beitrag. Wenn Sie den kompletten Artikel lesen möchten, dann klicken Sie bitte hier. Katalanen betrachten Pläne der Regierung als Provokation Bislang war Katalanisch in der nordostspanischen Region alleinige Unterrichtsprache. Das soll sich mit der Schulreform von Erziehungsminister José Ignacio Wert ändern, die eine Stärkung des Spanischen vorsieht. [+]

Tuesday, January 08, 2013

El flautista de Hamelin



El catedrático de economia de una universidad de Barcelona Niño Becerra, 
es el unico economista que no se equivoca nunca, pronosticó y pronostica 
que el año que ahora empieza nace muerto, las previsiones del gobierno 
son un desastre y será mucho peor, terrible, el paro llegará a los 7 
millones. Afirma que tal como es conocido en toda Europa de la actual 
España solo es viable Cataluña, Euskadi, la parte norte de Valencia (de 
Castellon hacia Cataluña que es mas Cataluña que otra cosa) y una 
pequeña parte de Galicia, todo eso no podrá continuar y la solución 
vendrá de Europa, `porque lo bueno no puede estropearse mas para no 
poder arreglar lo malo, y eso es cada dia mas evidente.

El año 14 no podrá ser bueno porque no se habrá ido por el buen camino, 
si no sube la economía mas de un 2% anual es imposible crear empleo y 
seguirá por debajo de 0 y si continua ese nivel de paro no se puede 
resistir nada.

Por lo tanto hay que salvar lo salvable y dar por perdido lo que no 
tiene remedio, en todo esto está de acuerdo Sala Martin /(el de las 
chaquetas de colores) y muchos mas.

El gobierno que ahora tiene España, mas que incompetente es corrupto e 
ignorante y la monarquía ya es una paiasada absurda y ridícula.

Ahora la Tv3 ha hecho en cine la obra del recientemente fallecido Enric 
Teixidor "El Retaule del Flautista", se estrenó en teatro hace cuarenta 
años y la burra censura franquista no se dió cuenta de dónde colocaba el 
régimen franquista, viendo esa pelicula recien estrenada ahora y 
recordando la obra en teatro se ve que no ha cambiado nada, esos 
cuarenta años no han pasado.

Cuando un país no puede funcionar hay que dejarlo espabilar solito es 
como el naufrago voluntario, si alguien lo quiere salvar acaba ahogado, 
España deberá deaparecer.

A mi lo que me preocupa es que quizás Cataluña haya caido tanto que ya 
no tenga remedio tampoco, por eso hay que actuar ya. Con menos de la 
mitad de lo que le cuesta aguantar España ya se salvaría.

Hay que innovar y exportar y los que sigan pensando en España sin ver un 
poco mas lejos ni querer ver lo que hay dentro que no se quejen mas, 
tienen mucha culpa.

Hay que saber decir ¡Basta!.

francisco



Sunday, January 06, 2013

A los amigos del "pacto", pacto si, pacto no?

Para cosechar más fagines i condecoraciones ...

Hoy dia de la pascua militar y cumpleaños del rey, en la ceremonia que 
que se hace en Madrid con toda la pompa, el ministro de defensa ha dicho 
que el ejercito està tranquilo ante las "absurdas provocaciones" que 
recibe, esas "provocaciones" ya solo pueden llegarles de Cataluña, menos 
mal que son tan sufridos y que de momento no se escucha ni un solo 
petardo, si hubieran atentados violentos provocados por catalanes 
seguramenre que tocarian generala y zafarrancho de combate 
inmediatamente, eso es porque intuyen que tienen un enemigo muy agresivo 
y fuerte. Claro que si son absurdas no es raro que no les hagan caso, 
pobre rey y pobres militares, Rajoy les dice que todos los españoles 
deberian trabajar como ellos, ¡Pobres de nosotros si todos fuésemos tan 
trabajadores! Es que en España los trabajadpres siempre hemos sido mal 
vistos..

Es un País que sigue en manos de una camarilla de locos, aun recuerdan 
el desastre de Cuba y Filipinas, el desastre que se les avecina de 
Cataluña será mucho mayor pero asi esperan cubrirse de gloria otra vez y 
cosechar mas condecoraciones y fajines. Viven en el siglo XVIII. A 
alguien hay que echar las culpas de los resultados de sus corrupciones y 
majaderias.

Las cosas van muy mal, pensareis que exagero, no soy solo en pensar así 
a mi me quisieron españolarizar y ya veis que consiguieron y como yo 
muchísimos y cada dia aparecen mas, y es que las provocaciones son 
contínuas y van en aumento.

Es un hartazgo (si harto se escribe con H porque en catalán es fart 
empieza con F son las ventajas de hablar un dialecto del catalán 
justamente).

Decimos en catalán "si has de ser enmascarat sempre ho seràs de una 
paella" ( si debes ser ensuciado siempre lo serás de una sartén) , los 
nacionalista españoleristas fascistas dicen que los nacionalistas 
catalanes somos nazistas..

¡Por el Imperio hacia Dios! nunca nos explicaron el significado de 
aquella asquerosa frase.

Perdonad por la mala uva que os mando es para que la sorpresa no sea tan 
fuerte.

francisco
 
 

Blog Archive