Monday, June 16, 2014

Mas: 'l'arquitecte d'un audaç intent de forjar un nou estat'?

Les expectatives de Mas envers el 9-N, segons Associated Press

L'agència nord-americana el presenta com 'l'arquitecte d'un audaç intent de forjar un nou estat'
Men?ame
'Artur Mas no sembla un polític revolucionari', diu l'agència de notícies nord-americana Associated Press en un article en què parla de la determinació del president de la Generalitat. Tot i amb això, diu l'agència, 'Mas és l'arquitecte d'un audaç intent de forjar un nou país europeu amb l'assoliment de la independència de Catalunya.' AP ha entrevistat Mas, que ha parlat d'un canvi de mentalitat dels catalans. 'Molta gent a Catalunya deia "si continuem per la mateixa via que aquests últims trenta anys, no aconseguirem res, retrocedirem en comptes d'avançar".
Mas situa el començament del creixement de l'independentisme en la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l'estatut català, el juliol del 2010. 'Si el govern espanyol i les institucions no ens deixen votar, la relació entre Catalunya i Espanya seran més aspra ', avisa. I reitera l'esperança que el nou rei espanyol, Felipe VI, faci un paper de mitjancer per permetre que es faci la consulta del 9 de novembre. 'Un nou cap d'estat, un nou rei d'Espanya, és sempre una situació diferent. Espero de tenir l'oportunitat de parlar amb ell i intentar convèncer-lo.'

El president també opina que si el 18 de setembre guanya el sí en el referèndum d'Escòcia l'independentisme a Catalunya es dispararà. 'Si a Escòcia guanya el sí el principal avantatge per Catalunya serà que la negociació entre Escòcia i el Regne Unit i la Unió Europea es donarà un senyal directe sobre com un nou estat pot romandre a la UE', ha opinat.

Explica Associated Press que si hi ha un blocatge de la justícia espanyola a la convocatòria del 9-N, 'Mas es veurà forçat a posar el seu càrrec en joc i avançar eleccions.

No comments:

Blog Archive